Пропускане към основното съдържание

Милионна глоба за шоколадовия картел


На тайна среща Haribo, Ritter и Nestlé са уговаряли цените на сладкия продукт.
Когато следователите от Федералната антикартелна служба влизат през февруари 2008 г. в централата на германското подразделение на Nestle във Франкфурт, те са повече от изумени. Един до друг на маса седят директорите по продажбите на производителите на шоколадови изделия Mars, Ritter, Haribo и Nestlé. Привидната цел на срещата: координирането на съвместни маркетингови дейности. Поне това твърдят участниците в срещата, пише в свой материал германският ежедневник Süddeutsche Zeitung.
Пазителите на конкуренцията обаче стигат до различен извод след анализ на иззетите документи. Те смятат, че е доказано, че "четворката" се среща редовно, за да уговаря увеличаване на цените и да обсъжда съответните си преговори с клиентите на дребно.
Други фирми от сладкарската индустрия също са уговаряли цените си интензивно от 2006 г. насам, смята ведомството. Например Kraft Foods (производителят на Milka) и Ritter дълго време редовно са се информирали, ако имат намерение да увеличат цените за шоколада. В началото на 2008 г. например са повишили цените си едновременно с 15 до 25 на сто.
По онова време всички шоколадови производители са подложени на силен натиск. Цените на основните суровини, като мляко и какао, са се увеличили значително. Компаниите не са били сигурни как техните клиенти ще реагират, ако просто прехвърлят нарасналата тежест върху тях.
"Някои фирми очевидно предпочитат да играят на сигурно - да прехвърлят по-високите разходи на потребителите. Вместо да намерят предприемаческо решение, те се решават на за незаконни действия в тази ситуация", заяви президентът на федералната антимонополна служба Андреас Мунд. Компаниите лековерно са изключили конкуренцията и са натоварили клиентите си с договорените увеличения на цените.
Така базираната в Бон институция наложи в четвъртък глоба от общо 60 млн. евро 11 компании от бранша заради договорени цени. Единствено германското дъщерно дружество на американската компания Mars няма да плати глоба. Производителят на шоколад от Фирзен стана главен свидетел на Федералната картелна служба и беше освободен от плащане на глобата. Германският производител на шоколад Ritter, който следва да заплати 7,5 милиона евро неустойка, обяви, че незабавно ще обжалва глобата и отрече твърденията на ведомството.
По статията работи: Бойчо Попов

Коментари

Популярни публикации от този блог

Кълвачът (символ)

    "Кълвачът е птица, която е свързана с пулса на самата земя... Той също така може да е изразител на необходимостта да направите промени в живота си и да си наложите нов ритъм.     Кълвачът лети по начин, който сам по себе си е уникален. Всички тези неща подчертават факта, че за вас ще става все по-важно да следвате своя собствен ритъм и полет. Правете по най-добрия начин онова, което върши работа във вашия случай. Когато в живота ви се появи кълвач, значи сте готови да действате. Вече можете спокойно да следвате своя собствен ритъм." (Тед Андрюс, "Езикът на животните")

Ким Унг-Йонг (Kim Ung-yong) - записан в Книгата на рекордите на Гинес като най-интелигентния човек на планетата с коефициент 210

Ким Унг-Йонг (Kim Ung-yong) Ким Унг-Йонг е записан в Книгата на рекордите на Гинес като най-интелигентния човек на планетата с коефициент 210. Роден е в Южна Корея през 1962. На 5 години владее корейски, японски, немски и английски. Оттам нататък му трябва само месец, за да научи чужд език. От четиригодишен посещава лекции в университета "Ханянг" в Сеул. През ноември 1967 г. решава трудни интегрални и диференциални уравнения по японската телевизия. В "свободното време" пише поезия и рисува.. Когато е на осем, е поканен от NASA да учи в САЩ. На 15 години получава докторска степен от Държавния университет на Колорадо. През 1974 г. (дванайсетгодишен) започва работа в NASA. Работата е тежка и не му остава никакво време за странични занимания. Тогава използването на компютри е още в начален стадий и момчето трябвало да прави огромно количество изчисления, които днес се извършват от машините. Шестнайсетгодишният младеж не издържа психически на натоварванет...

5 признака, че сте на ръба на хронична преумора

"Като предприемачи, повечето сме "рационални оптимисти"; вярваме в бизнесите и екипите си и въпреки периодичните кризи на увереността, вярваме, че ние сме правилните хора да поведат компанията към успеха. Вероятно и вие имате такива представа за себе си. Но едно от най-лесните предположения, които правим, е онова, което най-често нарушаваме – предположението, че винаги ще кипим от енергия и ентусиазъм за ролята си. Предприемаческата преумора Истината е, че предприемаческата преумора е реално и често срещано явление. Чрез някаква комбинация от прекомерно усърден труд, подценяване на стреса или липса на отдушник, много предприемачи рано или късно започват да ненавиждат работата си и не могат да понесат мисълта, че трябва да продължават. Да си в такова състояние не е никак забавно, но то не ни сполетява изведнъж – преумората се прокрадва, когато не внимаваме, и нараства с всяко безобидно събитие и повтарящо се усилие. Но как можем да забележим и пресечем преумора...